sunnuntai 9. toukokuuta 2010

Perheen merkitysPöydän ääreen kokoontui perheenjäseniä kolmessa polvessa. Keskusteltiin siitä, voiko kaksikymppiset yhdessä asuvat nuoret kutsua toisiaan avopuolisoiksi. Vanhimman polven mielestä eivät voineet. Vanhin kolmesta polvesta kertoi siitä, mitä oli heidän nuoruudessaan. Saman katon alle ei voinut muuttaa ilman papin aamenta. Jos näin toimittiin puhuttiin susipareista, mikä oli yleisesti paheksuttua. Nuorin polvi kuunteli ihmeissään " susipari ?" Näin on täytynyt olla joskus 1800-luvulla. Ei vaan 50-luvulla. Äitini kertoi minun ja mieheni yhteenmuuttamisesta vuonna 1979. Edesmennyt isäni oli tuolloin tokaissut " muuttakoot vaan yhteen, kotiin ei sitten ole asiaa. Eihän isä kuitenkaan toteuttanut uhkaustaan, mutta lausahdus kertoo siitä, miten merkityksellinen asia isälleni oli. Puhuttiin vanhimman sukupolven suurista muutoksista, siitä miten kilttien tyttöjen piti lyhyessä ajassa muuttua seksin papittariksi. Vaatetuskin käytiin läpi. Nuorimmaisen piti selittää pukeutumisensa, eikä sitä sittenkään tahdottu ymmätää.
Näi me historian kautta opimme ymmärtämään paremmin tätä hetkeä, tulevaisuutta ja toivottavasti myös itseämme.
Mikä sitten on perheen merkitys äidille?
Germaine Geer on sanonut:
Jos naiset pystyisivät suhtautumaan äitiyteen niin kuin etuoikeuteen,
eikä niin kuin velvollisuuteen tai väistämättömään kohtaloon,
lapset voisivat kasvaa ilman kiitollisuuden taakkaa
elämän lahjasta, jota he eivät koskaan
itselleen pyytäneet.


4 kommenttia:

 1. Hienoa, kun aloitit blogin! Sä oot niin pitkään tätä haudutellut ja sulla on paljon ideoita, joten hyvä, että ryhdyit tuumasta toimeen.

  Hassua, miten nopeasti ajat muuttuvat. Nykyään kaikki yhdessä asuvat pariskunnat kutsuvat itseään avopareiksi. Musta on jotenkin hassu ajatus tuo avioliitto instituutiona. Että sitten vasta saa luvan olla yhdessä. Mä oon liian kapinallinen sellaiseen ajatteluun, mutta tiedä häntä, jos olisin elänyt 40-luvulla nuoruuttani :)

  VastaaPoista
 2. Onko tuo alin kuva muuten sieltä Loviisasta? Tuli ihan mieleen se yksi veranta siellä, sellaisessa vanhassa puutalossa (tai no kaikkihan ne oli vanhoja puutaloja...)

  Ihanat nuo ekakuvan kukat :) Mitä kukkia ne on? Sopii hyvin tuohon laatikkoon.

  VastaaPoista
 3. Hei Minna! Kiva kun olet kommentoinut ajatuksiani. Totta, että ajat muuttuvat nopeasti, ja kehitystä tuleekin tapahtua. On mielenkiintoista nähdä mitkä asiat ovat muuttuneet seuraavan sukupolven pariutuessa. Kapinaa kun tarvitaan kehityksen eteenpäin menemiseksi. Kuisti kuva on WWP:stä. Kukka kuva taas mökkimessuilta. Luulen että kukat ovat kevätastereita.

  VastaaPoista
 4. Aivan ihanaa=))Tosi ihanaa,mielettömän ihanaa.....Talven odotusta Maaret=D

  T:Nita

  VastaaPoista